Бесими: Не се предвидени нови даноци, Буџетот за 2022 е проектиран на постојниот даночен систем

Буџетот за 2022 година е проектиран на постојниот даночен систем и не се предвидени нови даноци или даночни оптоварувања за граѓаните, изјави денеска министерот за финансии...

Бесими и поранешни министри за финансии формираат Совет, дел од СЕФФ Форумот, кој ќе придонесе во градење на кредибилни економски политики

Иницијативата произлезе од средбата на министерот Бесими со поранешните министри за финансии од осамостојувањето на државата. Министерот за финансии Фатмир Бесими, на веќе традиционалната средба на...

Бесими: Поголема трговска либерализација за поголема конкурентност и за нови инвестиции

Глобалните синџири на снабдување, потребата за олеснување на трговската размена што ќе придонесе кон зголемена конкуретност, трговија и инвестиции се едни од главните теми на кои...

Бесими на состаноци на ММФ и СБ: Фокусот на клучните реформи насочени кон фискална консолидација

Министерот за финансии Фатмир Бесими ќе учествува на годишните средби на ММФ и Светска банка, кои поради пандемијата и овојпат се организираат онлајн. На состаноците, кои...

Битиќи: Посветени сме на реализација на „Зелената агенда“

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, се обрати на отворање на конференцијата „Забрзување на финансирањето на зелени проекти: Претставување...

МФ: Потпишани анекси на Договорот со УСАИД за зголемување на грант компонентата на 3,5 милиони долари

САД преку УСАИД досега во земјава за развој има инвестирано над 833 милиони американски долари. САД даваат значајна поддршка на Владата на РС Македонија во спроведување...

Заев со висока делегација на ЕБОР: Приоритетите на земјата ја ставаат Северна Македонија на специјално место во програмите на банката за поддршка на развојните проекти

Овој посебен интерес на ЕБОР, нагласи на средбата првиот заменик-претседател на банката Ригтеринк, е резултат на проектите што земјата ги понуди за поддршка и што беа...