Американски функционери поседуваат „потврдени информации“ дека Кремљ влијаел на победата на Доналд Трамп на претседателските избори во САД, објавува Би Би Си.

Како што наведува британскиот сервис, „клуч“ на сето ова е фактот дека еден руски дипломат кој престојувал во Вашингтон, всушност бил шпион.

– До сега ниту еден дел од доказите не е објавен во јавноста, но шефот на ФБИ Џејмс Коми им рекол на најблиските соработници што е мета на истрагата, се наведува во написот.

Патот води прво до Кристофер Стил, некогашниот агент на британската МИ6, кој пишувал за противниците на Трамп за наводните врски на Трамп и Русија. Тој во текстовите го споменува и името на наводниот руски дипломат Михаил Кулагин.

-Напиша дека тој е повлечен од Вашингтон бидејќи Москва верува дека неговото учество во американските избори може да дојде до медиумите. Сепак, не постои ниту еден Кулагин во Амбасадата на Русија во САД, туку постои Калугин, с енаведува во текстот.

Од опкружувањето на Трамп, во врска со Стил велат дека „доколку 007 сака да биде сфатен сериозно, мора да научи како што се пишува“.