„За да бидеме ефикасни и добри сојузници, мора да научиме да го чуваме грбот – исто како што полковникот Каварналиев ги чуваше грбот на своите војници. Со овие зборови, амбасадорот на Бугарија во Република Македонија Ангел Ангелов положи цвеќе пред споменикот на полковникот Константин Каварналиев во Дојран, јави известувачот на БГНЕС.

„Не се откажувам од грчкиот грб“ – со овие зборови ќе остане во историјата Константин Каварналиев, еден од најхрабрите команданти во бугарската војска. Роден е во трговско семејство. Во српско-бугарската војна бил кадет и командант на 13 чети од 56 дунавски пешадиски полк. Учествува во борбите кај Банкија, Сливница, Цариброд и Пирот.

Во меѓусојузничката војна командувал со 3-та бригада на 3-та пешадиска дивизија. Шест дивизии, лично командувани од грчкиот крал Константин I, го нападнале Кукуш, кој го бранеле два бугарски полка. Се бореа три дена, целта е населението да може без жртви да се повлече во внатрешноста на Бугарија. Бугарите се повлекле на север, грчката војска го соборила Кукуш и се упатила кон Дојран. Полк Каварналиев ја командуваше одбраната на Дојран и имаше само 32 и 42 полк, кои беа нецелосни. Двата полка имаат само 3.000 борци. И Грците напаѓаат со 42.000! Кога војниците на полковникот Каварналиев влегоа во жестока битка на 18 јуни, секој се сврте против четиринаесет мажи. На 23 јуни, полковникот Каварналиев го напушти командниот бункер и со пушка во рака изврши контранапад со своите војници во првата линија. Непријателот беше одбиен, бугарските војни се задржаа и Грците одбија да напредуваат кон Бугарија. За време на битката, полковникот Каварналиев беше ранет во ногата. Верувајќи дека раната е лесна, продолжил да се бори. Но, се покажа дека куршумот погодил важна артерија и полковникот Каварналиев починал неколку часа подоцна од загуба на крв. Постхумно е унапреден во чин генерал-мајор.

Благодарните Бугари не го забораваат својот херој, пишува БГНЕС. Во 1916 година е подигнат споменик на Константин Каварналиев во областа Дојран, која во тоа време беше дел од Бугарија. Ја отвори уште еден познат бугарски војсководец, полковникот Борис Дрангов, а говор одржа истакнатиот писател Антон Страшимиров. Споменикот е висок 7 метри и наликува на спомениците на апостолот на слободата и на кралот ослободител во Софија. Споменикот го има следниот натпис: „Полковник Каварналиев, загинат за слобода и татковина, од 9-та Плевенска дивизија“.