цената на струјата во речиси цела Европа надмина 200 евра за мегават/час, покажуваат податоците на платформата „Енерџилајв“ на вчерашното затворање на европските енергетски берзи. Зделките имаат датум на испорака до денеска.

Најскапа струја денеска има во Грција – 241,3 евра за мегават/час, а потрошувачите во Романија и Унгарија плаќаат 228,79 евра за мегават/час.

Најевтина струја повторно има во Полска – 116,28 евра за мегават/час. Следува Шпанија со 180,57 евра за мегават час. Во Португалија енергичната енергија сега се продава за 180,88 евра за мегават/час и тоа се единствените европски земји во кои цената на електричаната енергија денеска е под 200 евра за мегават/час.