Д-р Даниловски: Промискуитетното однесување е најголем ризик-фактор за зараза со мајмунски сипаници надвор од Африка

Не е можно масовно ширење на болеста, едноставно заради тоа што пренесувањето на вирусот од човек на човек бара долготраен близок меѓусебен контакт. Од друга страна,...

Мајмунските сипаници можат да се пренесат и преку постелнина, помладите од 40 години најмногу на удар

Вирусот на мајмунски сипаници може да се пренесе од едно на друго лице преку близок контакт со оштетена кожа, слузокожа, телесни течности, респираторни капки и контаминирани...

Пет случаи на инфекција со мајмунски сипаници во Португалија

Мајмунските сипаници се ретка вирусна инфекција слична на човечките сипаници, иако поблага, а првпат беше пријавена во Демократска Република Конго во 1970-тите.  Португалските власти денеска соопштија...

Прилепската болница доби магнетна резонанца по повеќе од 50 години ФОТО+ВИДЕО

Претседателот на Владата Димитар Ковачевски придружен од министерот за здравство Беким Сали, денеска го посети и отвори одделението за магнетна резонанца во рамки на одделот за...