По повод месецот на детското здравје, Клиниката за ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ  во чиј склоп е и Мајчин дом, организираше креативна работилница со дечињата од градинката „Срничка“, со цел подигање на свеста за значењето на превентивните прегледи и раното откривање на болестите на локомоторниот систем во детската возраст.

Според професор доктор Зоран Божиновски, редовните прегледи уште од најрана возраст имаат големо значење за раното откривање на деформитет. Тој информира дека популацијата од најмала возраст, па се до 18 години најчесто се соочува со деформитети на стапалото, колкот и рбетот.

-Годишно се прават околу 7.000 прегледи на деца, некаде од 500 до 800 неделно што е една прилично голема бројка која што укажува на превенцијата на детската возраст во периодот на нивниот развој. Од сите овие деформитети за околу 10 отсто од нив најчесто се вршат оперативни зафати на Клиниката за ортопедија во клиничкиот центар за да тие деформитети се корегираат, изјави Божиновски.

Истакна дека појавата на коронавирусот предизвикала намалување на овие прегледи, но дека моментално бројката варира во зависност од рестриктивните мерки наметнати од Владата

Д-р Милена Богоевска Доксевска од Клиниката за ортопедски болести за идниот период најави дека ќе се изведуваат поголем број на превентивни прегледи, работилници и предавања на оваа тема.

Годишно во Клиниката за ортопедски болести, како што информира, се прават околу 160 операции кај мали деца.

– Настанот на Клиниката за ортопедија е уште една можност за нова средба на мечето Лино со неговите најмлади обожаватели. Низ интерактивни анимации и игра децата заедно со Лино беа дел од одбележување на Месецот на детското здравје. Маскотата на брнот Лино и компанијата Подравка продолжуа и за новите генерации да биде најпозната икона и симбол на здраво и весело детство, порачаа од компанијата Подравка, кои се вклучија во одбележувањето на месецот на детското