Доколку не се вакцинираме и не постигнеме колективна имунизација, на есен може повторно да се воведат нови мерки поради тоа што новиот делтата вирус е многу позаразна и се пренесува побрзо, вели проф. Д-р Бранислав Тиодоровиќ од соседна Србија.

Според него, пресудниот месец е септември бидејќи  тогаш  започнуваат училиштата, луѓето се враќаат од одмори, од странство. Октомври ќе покаже дали претходниот ги почитувавме мерките и стекнавме колективна имунизација, вели епидемиологот и член на Кризниот штаб, проф. Д-р Бранислав Тиодоровиќ.

– Животот мора да се врати и сите го знаеме тоа. Луѓето, особено младите, сакаат да патуваат, да излегуваат, да се забавуваат, концерти, спортски настани и се што е во ред. Егзит има одлична организација, оние кои се вакцинирани можат да дојдат без никаков проблем, оние кои не се, им треба ПЦР не постар од 72 часа, па затоа ќе мора да плаќаат повторно кога ќе истече. Исто така, ќе се направат тестови за антиген за веднаш да се покаже дали има некој заразен. Но, тоа е комплицирано, така што оние кои се вакцинирани се послободни, ќе можат да се однесуваат порелаксирано. Не очекувам ненадејни промени во текот на летото, но можно е зголемување на есен, кога сите ќе се вратат во работните организации, училиштата, така ќе дојде зимата, ќе работиме во затворен простор, затоа е потребно да се вакцинираме во текот на летото и да се почитуваат мерките, маските во затворен простор и зголемената дезинфекција на сите површини, во домот, тимот, ресторанот, барот – вели епидемиологот.

Постои полемика околу третата доза, бидејќи сите оние кои биле вакцинирани на почетокот на годината, можеби ќе треба да ја примат третата доза на есен, иако сè уште се очекува да се случи на почетокот на следната година.

– Работиме на студија со која треба да се утврди нивото на колективен имунитет, односно да се утврди нивото на имунитет кај лицата кои биле вакцинирани. Треба да ни даде таков одговор, и според возраста и според вакцината и генерално според сите параметри. Не е важно дали сте постари или помлади, исто така се забележува територијалната дистрибуција, се споредуваат поголемите и помалите градови. Понатаму, студијата треба да утврди дали оние кои биле вакцинирани или биле вакцинирани, кое е нивото на имунитет. Ќе имаме одговор дали е потребно да се воведе третата доза пред крајот на годината и сигурен сум дека третата доза ќе ја имаме само на почетокот на следната година, но ќе видиме што ќе покаже студијата – вели професорот Тиодоровиќ.

Епидемиологот предупредува дека не смееме да заборавиме што се случи во изминатите месеци, од почетокот на епидемијата до денес. Дека луѓето умираат без оглед на возраста и здравјето и дека едноставно нема правила. Вакцинацијата е неопходна и сите треба да ја прифатиме, колективно. Колку сме повеќе вакцинирани, толку сме позаштитени и слободни.

– На почетокот, сè помина добро, сепак, сè уште не сме достигнале 50% од вакцинираните. Како што почнаа да паѓаат бројките, се повеќе има луѓе кои избегнуваат да се вакцинираат во текот на летото, некои планираат годишни одмори, други активности, топло е, па што ако добијат температура, што е честа реакција, има многу на непотребни изговори. Забораваат дека на есен постои реална опасност бројот на заразени да се зголеми. Луѓе постари од 65 години го сфатија посериозно делта сојот, а тоа треба да го сфати работната активна популација, која треба да достигне опфат од 60, 70 проценти од вакцинираните. Младите исто така треба да бидат позаинтересирани затоа што можат да бидат носители, затоа немаме друг избор освен да бидеме одговорни, да продолжиме да носиме маски во затворени простории, да извршиме интензивна дезинфекција и тоа да го сторат оние кои не биле вакцинирани – заклучува епидемиологот.