Властите во Дубаи по многу нешта се оригинални користејќи ги последните сајбер и технолошки достигнувања, во правец на ,,припитомување“ на пустината.

Овој пат станува збор за вештачки произведен дожд, со кој се сакало да се амортизира ефектот од високите температури кои во овој период од годината достигнуваат и над 50 степени целзиусови.

Како што јавувата тамошните медиуми технологијата за создавање вештачки дожд била поприлично комплицирана. Вештачкиот дожд се предизвикувал така што со дронови се ослабувал електронскиот полнеж во облаците.

Единствена мана на вака предизвикан дожд било тоа што врнежите биле обилни, па возачите тешко се снаоѓале во возењето.