Според извори, како што пренесува БГНЕС, работилницата во која се случил инцидентот е во сопственост на компанија која произведува индустриски експлозиви и депонира муниција.

Шеснаесет лица загинаа во денешната експлозија и пожар во фабрика за барут во регионот Рјазан во Русија, јавија локални медиуми.

Според Министерството за вонредни ситуации, причина за пожарот е веројатно „нарушување на технолошкиот процес и мерките за безбедност“.

Пожарот избувна во работилницата за производство на барут во фабриката Еластик плант.  Според извори, како што пренесува БГНЕС, работилницата во која се случил инцидентот е во сопственост на компанија која произведува индустриски експлозиви и депонира муниција.