Силна експлозија во близина на катедралата Свети Петар во Каиро усмрти најмалку 25 луѓе додека триесетина други биле ранети, соопштија египетските власти, пренесува канал ЦБЦ Екстра. Оваа катедрала е седиште на Египетската православна црква и дом на лидерот на Коптите, Тавадрос Втори.

Според официјалните податоци, бројот на Коптите во Египет изнесува околу 10 милиони. Коптите, пак, тврдат дека во земјата има речиси 17 милиони христијани, или околу 20 отсто од вкупното 85 милионското население Египет.

Екслопзијата се случи еден ден откако автобил бомба уби шест полицајци во Каиро. Засега никој не ја презема одговорноста за овие напади.