Во очекување Државната изборна комисија да ги соопшти првичните резултати од пребројувањето на гласовите , партиските штабови на четирите најголеми партии во македонскиот односно блокот на партиите на албанците во земјава. наголемо лиферуваат информации за победа во одредени општини или за предност наспроти опонентот.

Покрај ова, пред седиштето на опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ„ загрмеа“ зурли и тапани веројатно со оваа и ваква иконографија, партијата праќа порака до членството, симпатизерите и до јавноста, дека добро поминала во првиот круг од локалните избори.

Додека пред седиштето на СДСМ состојбата е поразлична . 
Официјалните резултати не се соопштени сеуште од страна на ДИК кои се единствено меродавни во прогласувањето на точните гласови и колку од нив се слеале на контото на партиите, врз основа на што партиите дури тогаш би ја имале реалната основа за прогласување победа и славење.