ВМРО Народна партија и Обединети за Македонија дефинитивно нема да се спојат со десниот блок опозициска коалиција во која засега се Демократскиот сојуз, МОРО-РП, ДЕМОС и ФРОДЕМ.

Како што соопштува ФРОДЕМ, после потрошените неколку месеци во преговори и вложени огромни напори со целосно разбирање на спецификите на сите потенцијални партнери, ФРОДЕМ целосно ја уважува определбата на партиите ВМРО-НП и ОМ да не продолжат со спојувањето и да настапат со своја коалиција.

– Ние како изворно граѓанска европска народна опција се организиравме со цел да се поврзат во единствена фунцкионална целина сите политички сили од оваа опција и сродните на неа, во насока на создавање на моќна политичка сила што ќе се спротивстави на погубонто водење на државата од страна на актуелнто раководство на ДПМНЕ, појаснуваат тие.

Партијата и понатаму останува, велат во соопштениети, посветена на привлекување на сите субјекти што се загрижени за иднината на Македонија и се подготвени да се вложат во враќањето на вредностите на системот и забрзувањето на процесите на евроатлантските интеграции.

– Очекуваме дека независно од тоа што не сме во ист блок, другата сродна групација јасно ќе покаже дека нема намера да прави никава соработка ниту во текот на изборите ниту после нив со актуелното раководство на ДПМНЕ и дека тоа ќе го манифестира јасно преку конкретни чекори како што е санкционирање и дисцилинирање на членството кое упатува повик за таква соработка, се вели во соопштението на партијата ФРОДЕМ.