Обединетата Македонска Дијаспора од САД ,соопшти дека градоначалничката на Вашингтон Мјуриел Бaузер издала Прокламација со која повторно го прогласила, 2-ри август 2021 година за Ден на македонско-американско наследство. Во Прокламацијата се вели:

ДОДЕКА, денес Обединетата македонска дијаспора и македонско-американската заедница го одбележуваат Илинденското востание од 1903 година, бунт во потрага по слободна, независна и суверена Македонија;

ДОДЕКА, македонската независност првично беше краткотрајна, Илинденското востание значително резултираше со формирање на првата демократска република во Југоисточна Европа и ги постави темелите за ослободување и независност во 1991 година;

ДОДЕКА, историската борба на Македонија за самоопределување е паралелна со денешната борба за државност на нашиот град, која одекнува со македонско-американската заедница во Вашингтон, која стои солидарна со нас;

ДОДЕКА, Вашингтон е горд што ги слави културните традиции, потекло, храна, јазици, историја и огромните жртви на македонската заедница, ние исто така можеме да научиме од бескомпромисните концепти на нивните предци за слобода, независност и еднаквост, кои фундаментално го променија текот на македонската историја и го зајакнаа народот да остави храбро наследство во својата татковина и низ целиот свет:

Сега, затоа, јас, градоначалничка на Вашингтон, со ова го објавувам 2-ри август 2021 година, како „ДЕН НА МАКЕДОНСКО-АМЕРИКАНСКО НАСЛЕДСТВО“ во Вашингтон.