Градоначалникот на Валандово, Николче Чурлиновски, ја спречи одлуката на Советот за распишување на локален референдум ЗА или ПРОТИВ продолжување со работа на рудникот Казандол и други рударски комплекси на територијата на општината.

Во образложението градоначалникот наведува, „Советот не е надлежен за вакви одлуки“ и референдумот би бил „незаконско и неовластено трошење на градскиот буџет“.

Градоначалникот имаше седум дена после донесувањето на одлуката на 3 јули, да го потпише барањето на градските советници, од кои осуммина од 15 одлучија да се распише референдум.

Според Чурлиновски „Одлуката е донесена за решавање на прашања чие што одлучување не е во надлежност на Советот на Општина Валандово и тој не е овластен да одлучува“.

Дополнително, вели дека е предвидено средствата за спроведување на референдумот ќе се обезбедат од буџетот на Општина Валандово во висина на 1.200.000 денари.

„Градоначалникот на Општина Валандово го запира нејзиното објавување во Службениот гласник на Општина Валандово, со цел да спречи незаконско и неосновано трошење на буџетските средства на Општината за чие што обезбедување ќе биде неопходен ребаланс на Буџетот за 2017 година“.

Процесот на распишување на референдум во Валандово се одложува со месеци, откако два пати беше одбиена граѓанска иницијатива, а сега и иницијатива на советници.

Советниците информираат дека на следната седница на Советот одново ќе биде ставена на дневен ред точката за референдум и доколку по втор пат биде изгласана, тогаш градоначалникот нема да може да ја спречи одлуката.