Повеќе од петнаесет години, грчкиот археолог Калиопa Лимнеос-Папакоста го бара Златното руно на античката историја, непроценливата гробница на Александар Велики.

За сите овие години, таа и нејзиниот тим неуморно копаат во градините Шалалат во Александрија, Египет, градот што го носи името на големиот освојувач.

Иако водата постојано го поплавува копањето, таа и нејзините колеги копаат слој по слој од историјата на Александрија. Тие стигнаа до темелите на Александрија, лоцирајќи ги првите патишта изградени во градот, како и темелите на огромната јавна зграда долга над двесте метри, која допрва целосно треба да ја откријат.

Историските записи покажуваат дека по неговата смрт во Вавилон, телото на Александар Велики било мумифицирано и погребано во Египет, поточно во храмот на Зевс Амон во оазата Сива. Ова е причината зошто археолозите ја бараа неговата гробница во Египет и Александрија.

По долгогодишно копање и откривање антички историски артефакти без никакви индикации за гробницата на Александар, грчкиот археолог била подготвена да се откаже во 2018 година.Меѓутоа, ненадејно беше откопана недопрена бела мермерна рака, што ги оживеа надежите на Папакоста дека сепак ќе наиде на историско откритие. Како закопаната статуа на која и припаѓаше раката да сакаше да и каже дека мора да продолжи со својата мисија, вели таа.

„Четиринаесет години баравме без резултати. Бев толку уморна и еден ден си реков ‘Тоа е тоа, се откажувам’. Само еден час пред нашето заминување, откако го прекинавме ископувањето, земјиштето пропадна на една страна и се појави рака. Почувствував стравопочит. Можеби ‘мојот’ Александрос ми се покажа“, рече таа на во интервју за грчката телевизија.

Она што е познато од историските записи е дека Александар побарал да биде наведен како „Синот на Зевс Амон“ и не сакал да биде погребан покрај неговиот татко Филип во Егеј. Според раните историчари, кога Александар ненадејно умрел во 323 година пред нашата ера во Вавилон, неговото тело било мумифицирано и ставено во златен ковчег за да се однесе во Сива. Сепак, неговата желба не беше исполнета. Погребната количка со телото на Александар била киднапирана во Сирија од еден од неговите генерали, Птоломеј I Сотер.

Кон крајот на 322 или почетокот на 321 п.н.е., Птоломеј го пренасочил телото во Египет, каде што било погребано во Мемфис, кој бил центар на владата на Александар во Египет. Додека Птоломеј го поседувал телото на големиот освојувач, неговите генерали, Пердика и Евмен, имале оклоп, дијадема и кралски жезол на Александар во нивна сопственост.

Кон крајот на четвртиот или почетокот на третиот век п.н.е., телото на Александар било пренесено од гробницата Мемфис во Александрија за повторно погребување од Птоломеј Филаделф.Подоцна, неговиот наследник, Птоломеј Филопатор, го ставил телото на Александар во заедничкиот мавзолеј во Александрија.

Според Павзанија, мавзолејот бил наречен „Сома“, што на грчки значи „тело“.

До 274 п.н.е., се знаело дека Александар бил погребан во Александрија, а неговиот гроб станал фокусна точка на Птоломејскиот култ на Александар Велики.

Новото откритие го поддржува верувањето дека Александар Велики е навистина погребан во Александрија. Артефактот откриен на последниот ден од ископувањата од страна на Папакоста и нејзината екипа се испостави дека е статуа од рана хеленистика која носи белези на Александар Македонски.

Ова ги поттикна неуморните археолози да продолжат со ископувањата.

„Голем благослов е што оваа статуа, по која многу археолози ја бараа долги години, беше пронајдена од грчка мисија“, рече Папакоста.

Мермерната статуа сега е изложена во Националниот музеј на Александрија.

Во 2015 година, Хеленскиот институт за истражување на александриската култура, во режија на Папакоста, откри голема јавна зграда од периодот на Птоломеј. Откритието беше тунел на длабочина од десет метри.

„Ова е значајно откритие бидејќи локацијата му припаѓа на Кралскиот кварт на Птолемите и имаме информации за овие градби од античко време“, рече Папакоста за Атинската новинска агенција.

Две години подоцна, уште поголемо откритие го поткрепи верувањето дека гробот на Александар Велики е во близина, бидејќи Папакоста и нејзиниот тим го откриле древниот александриски кралски конак во близина на раскрсницата на античкиот град, токму како што мислела.

Финансирањето за ископувањата на Папакоста е главно од приватни институции и спонзори, од кои најважни се грчката компанија KLEOS SA и Египетската група на компании Reliance заедно со египетската фондација Moheb Kassabgui.

Националното географско друштво, исто така, помага во копањето, обезбедувајќи технологија за томографија со електрична отпорност (ЕРТ) за да и помогне на Папакоста да ги идентификува областите што може да го насочат патот до гробницата на Александар. (The Greek Reporter