Во делот на билатералната соработка, фокусот се очекува да биде ставен на интензивната динамика во средбите на највисоко ниво, унапредувањето на билатералната соработка и договорната состојба, кое уследи по потпишувањето на договорот од Преспа. Ќе се разговара и за спроведените активности согласно договорот,  како од страна на Северна Македонија така и од страна на Грција.

Грчкиот министер за надворешни работи Никос Дендијас денеска е во официјална посета на Република Северна Македонија. Првенствено тој ќе биде примен од министерот за надворешни работи Бујар Османи, а ќе оствари средби и со претставници на македонскиот државен врв.

Посетата на грчкиот министер за надворешни работи е во значаен период кога околностите на регионот и глобалните кризи налагаат заедничко координирање и дејствување меѓу двете соседните земји, со што се потврдува и унапредува нашето стратешко партнерство, се наведува во соопштението од Министерството за надворешни работи.

Предвидено е министрите да дискутираат за билатералните односи, во тој контекст напредокот во развојот на стратешкото партнерство, случувањата во регионот, посебно од аспект на неговите интегративни процеси, како и во случувањата пошироко во светот, со посебен осврт на најновите ангажмани во борбата за справување со пандемијата и состојбите во Авганистан.

Во делот на билатералната соработка, фокусот се очекува да биде ставен на интензивната динамика во средбите на највисоко ниво, унапредувањето на билатералната соработка и договорната состојба, кое уследи по потпишувањето на договорот од Преспа. Ќе се разговара и за спроведените активности согласно договорот,  како од страна на Северна Македонија така и од страна на Грција.

По приемот и разговорите во Министерството за надворешни работи, Османи и Дендијас ќе одржат заедничка прес конференција со почеток во 10.30 часот.

За време на посетата, министерот Дендијас ќе оствари средби и со највисоките претставници на нашата држава, информираат од македонското Министерство за надворешни работи.