Поранешниот лидер и почесен претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски денеска на својот фејсбук профил упати предупредување до неговата партија дека не смее да биде уценета, бидејќи, како што пишува, ако ВМРО-ДПМНЕ е уценето, уценета е и Македонија.

Тој напиша дека ќе се бори колку што може против овој „политички прогон“ и по цена на неговото достоинство, слобода или живот. Груевски вели дека неговите деца кога ќе пораснат и кога ќе научат за неговата борба и идеали, правилно ќе разберат се.

„Сакам да испратам еден проглас до мојата партија, а во врска со политичкиот прогон против мене и политички мотивираната и диригираната пресуда против мене објавена деновиве. Доколку од Вас, било кој и на било кој начин, бара да направите и најмала остапка која би била на штета на државните и националните интереси, ставајќи го тоа во корелација со запирање или ублажување на политичкиот прогон против мене, како долгогодишен водач на Внатрешната Македонска Револуционерна Организација – Демократска Партија за Македонско Национално Единство и како нејзин почесен претседател и актуелен пратеник, Ве молам без размислување, без ни малку колебање, одлучно да го отфрлите таквиот непристоен предлог“, пишува Груевски.

Цитирајќи мисли од македонскиот револуционер Гоце Делчев, Ф.Ниче, како и извадоци од писмото на Тодор Александров до Александар Протогеров од 14 август 1924 година, Груевски порачува дека нема да го „скршат“, како и дека неговите сопартијци треба да бидат со кренати глави и дека ќе победат.