Денот на германското единство не е само многу важен историски датум за Германија, туку и за целиот свет. Германското единство ја симболизира демократската преобразба на Европа и заложбите за општество на еднакви граѓанки и граѓани, во кое се почитуваат човековите права и слободи. Ова е една од темите за кои Цивил Медиа направи интервју со Амбасадорката на Германија во Северна Македонија, Н. Е. Анке Холштајн.

Лично за Амбасадорката Холштајн, германското обединување пред 32 години е посебен настан.

„За мене германското повторно обединување е нешто посебно. Јас сум родена и порасната во ГДР, мојот сопруг исто така, и ние сме дел од оние кои излегоа на улиците во Лајпциг за да бараат слобода и демократија. Без падот на Ѕидот јас никогаш не би станала германска дипломатка и денес не би седела тука“ – се сеќава Холштајн.

Според Амбасадорката Холштајн, германското обединување е пример како може да се надминат длабоките јазови и да се сруши систем без насилство.

„Храброста на граѓаните и граѓанките на ГДР покажа дека длабоки јазови може да се надминат и без насилство, дека може да се сруши систем и да се ослободи патот за демократијата и слободата. Но, без поддршката на нашите партнери, нашите пријатели во светот, кои веруваа во мирниот и демократски развој на повторно обединета Германија во Европа сето тоа немаше да биде можно“ – изјави германската амбасадорка во интервјуто за Цивил Медиа.

Во интервјуто, меѓу другото, се говори и за руската воена агресија против Украина и улогата на Германија и Северна Македонија, за ЕУ интеграциите и целосната германска поддршка, како и за регионалната соработка и Берлинскиот процес.

Интервјуто во целост ќе биде објавено в понеделник, 3 октомври, Денот на германското единство.

Извор: ЦИВИЛ МЕДИА

Преземањето на оваа содржина е слободно, според лиценцата Creative Commons 4.0 (извор и линк).

(ВИДЕО) Холштајн: Северна Македонија може да се потпре на поддршката од Германија во ЕУ процесот