Децата од Сирија за разлика од повеќето свои врсници низ светот не уживаат во урбани средини. Токму таква е фотографијата која антивладината сириска медиумска група „Алепо АМЦ“ ја објави на Фејсбук, а на која малите Сиријци користат кратер од експлозија исполнет со вода како свој импровизиран базен во областа Шеик Саид.

– Што и да направи Башар Ал-Асад во Алепо, животот продолжува, е описот на фотографијата.

Околу базенот се гледаат урнатини настанати по експлозии во областа, а авторот на фотографијата пишува дека децата едноставно создаваат нов живот и си играат насекаде во градот, без разлика на причините од кои се создадени новонастанатите игралишта.