Едниот експонат е генериран од вештачка интелигенција – и лажен – дијалог помеѓу филозофот Славој Жижек и режисерот Вернер Херцог, двајца од најпочитуваните европски интелектуалци.

Дали некогаш сте се запрашале како би изгледал животот доколку вештачката интелигенција стане премногу моќна?

Новата изложба насловена како „Музеј на неусогласеност“ е отворена за јавноста во Сан Франциско – срцето на технолошката револуција што чука – изгледа да го истражи токму тоа и содржи уметнички дела со вештачка интелигенција наменети да им помогнат на посетителите да размислуваат за потенцијалните опасности од вештачката интелигенција.

Експонатите во оваа привремена поставка го мешаат вознемирувачкото со стрипот, а овој прв приказ има вештачка интелигенција која им овозможува набљудувања на посетителите кои преминуваат во неговата визија.

„Концептот на музејот е дека сме во пост-апокалиптичен свет каде што вештачката општа интелигенција веќе го уништи поголемиот дел од човештвото“, рече Одри Ким, кураторка на инасталацијата.

„Но, тогаш вештачката интелигенција сфаќа дека тоа е лошо и создава еден вид споменик на човекот, па ознаката на нашето шоу е „извинете што убија поголемиот дел од човештвото“.

Дискусиите за безбедноста на вештачката интелигенција досега останаа во „нишаните на интелектуални кругови на Твитер“, објасни Ким, додавајќи дека тие ретко биле лесно достапни за пошироката јавност.

Изложбата зафаќа мал простор во зградата на уличниот агол во квартот Мисија во Сан Франциско.

Долниот кат на изложбата е посветен на вештачката интелигенција како кошмарна дистопија каде што машината напојувана од GPT-3, јазичниот модел зад ChatGPT, составува злобни калиграми против човештвото, со курзивно пишување.

Едниот експонат е генериран од вештачка интелигенција – и лажен – дијалог помеѓу филозофот Славој Жижек и режисерот Вернер Херцог, двајца од најпочитуваните европски интелектуалци.

Овој „Бесконечен разговор“ е медитација за длабоки фалсификати: слики, звук или видео кои имаат за цел да манипулираат со мислењето имитирање на вистински луѓе и кои станаа најновото оружје за дезинформација на интернет.

Инсталацијата треба да трае до 1 мај, но креаторите се надеваат дека ќе ја направат постојана изложба.

Извор Еуроњус

Подготви А.В