Јавното обвинителство (JO) на Република Северна Македонија ги презема во надлежност предметите од СЈО за натамошно постапување додека во Собранието продолжуваат преговорите меѓу власта и опозицијата за Законот за јавно обвинителство.

Јавното обвинителство ја заснова одлуката за преземање на предметите врз основа на уставната положба на ЈО како единствен државен орган надлежен за гонење на сторители на кривични дела и на други, со закон, утврдени казниви дела, начелото на легалитет на кривичното гонење, според кое јавниот обвинител е должен да преземе кривично гонење, ако постојат докази дека е сторено кривично дело за кое се гони по службена должност, како и обврската во име на општеството да се грижи за ефикасноста на кривично–правниот систем, почитувајќи го принципот на правна сигурност на граѓаните како темелна вредност на владеењето на правото.

Правните експерти се поделени за тоа дали постои правна основа државниот јавен обвинител Љубомир Јовески да ги преземе предметите од Специјалното јавно обвинителство, а премиерот Зоран Заев верува дека е можен договор и Парламентот со консензус да го изгласа Законот за јавното обвинителство.

Академик Владо Камбовски, кој учествува на консултациите во Министерството за правда за новиот закон за јавното обвинителство, смета дека предметите на СЈО може да преминат во Јавното обвинителство и за тоа има законска основа.

„Државниот јавен обвинител има овластување, според уставната поставеност на Јавното обвинителство која е заснована на хиерархиска субординираност, да презема предмети од други обвинителства. Тоа решение треба да се реализира и според мое мислење предметите треба да се доделат на обвинителите од СЈО“, рече вчера Камбовски.

Универзитетскиот професор Гордан Калајџиев, кој исто така е дел од експертската работна група во Министерството за правда, смета дека Катица Јанева нема овластување ниту во нормални услови, ниту пак сега кога е во притвор да ги делегира предметите од СЈО во друго обвинителство.

„Таа овие предмети ги добила со закон и мора да ги работи. Во случајот има поднесено оставка и не може да се однесува во стилот по мене потоп. Можеше да се избере нов јавен обвинител, но најстрашно е што за такво нешто не постои интерес. Никаде во законот не е предвидено СЈО да ги предаде сите предмети, особено во ваква ситуација каде на Јанева практично и е завршен мандатот и каде нема политичка волја да се избере нов обвинител“, вели Калајџиев.

Премиерот Зоран Заев вчера кажа дека примарна цел е и останува да се најде договор, бидејќи, како што кажа, договорот е гаранција за реализацијата на новото законско решение.

„Не сме толку далеку од решение. Може да се изнајде решение. Верувам дека може да се најде решение. Доаѓа 15 септември и да не се најде решение, предметите одат кај државниот обвинител. Ако се најде решение по законот, пак, одат кај државниот обвинител, значи дека тоа е решението. Веројатно на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева тоа е и поривот да ги предаде предметите“, изјави Заев.

Тој уште еднаш повтори дека верува во договор и Парламентот со консензус да го изгласа Законот за јавното обвинителство.