Обвинителството на Јовески за Нова ТВ по изјавата на амбасадорката Брнз: Посветено работиме да се завршат сите предмети на СЈО

Јавното обвинителство активно постапува во сите предмети, вклучително и во предметите оформени од некогашното Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од...

(Фото) Музеј на пропаднати врски во Загреб: Од венчаници до секира, камен од жолчка, силикони, забни протези…

По секој прекин на некоја врска, остануваат спомени и секакви „сувенири“ од несудената љубов. Некои ги кријат по куќата, други ги фрлаат или ги даваат некому,...

Стапува на сила новиот Закон за ЈО: Јовески уверува за завршница на предметите на СЈО

Државниот јавен обвинител порачува дека Јавното Обвинителство е подготвено за имплементација на новите одредби од Законот, за преземање на предметите од поранешното Специјално Јавно Обвинителство (СЈО) и дека сторителите на кривични дела ќе добијат заслужена казна. Но, и дека Обвинителството овојпат нема да ја повтори грешката од минатото во кое, поради непостапување, се формира СЈО

Ивановски: Не гледам пречка сите предмети и истраги на СЈО да добијат правен тек

Трендафил Ивановски, поранешен претседател на Уставен суд, во разговор за Нова ТВ вели дека новите законски решенија се донесени во насока на подобрување на владеење на правото, но исклучително важна ќе биде нивната имплементација. Тоа, според него, ќе зависи од интегритетот и професионалноста на судиите и обвинителите и дистанцирањето на политиката од правосудниот систем

Со Законот за ЈО, оживуваат и предметите во истрага на СЈО

Фактот дека Законот за јавно обвинителство продуцира правда и праведно општество е поткрепен со уште еден аргумент во прилог на тоа дека, не само предметите на СЈО кои се во судска процедура, односно имаат обвинителни акти пред 30 јуни во 2017 година, туку во игра се враќаат и досиејата на СЈО кои се во предистрага или во фаза пред обвинителен акт, а за кои Врховниот суд донесе одлука дека по 30-ти јуни, 2017-та обвинителско-судските институции не смеат да преземаат ништо

Арслани затекнал триесетина стари предмети во кабинетот на Вангеловски

Во моментот на примо-предавање на функцијата во кабинетот на поранешниот претседател на Врховниот суд, Јово Вангеловски беа затечени триесетина стари предмети со донесени одлуки, делумно потпишани од судиите, а делумно не. Таквата состојба ја изнесов на Кривичен одел, а потоа и на Кривичен совет, вели в.д. претседателот на Врховен суд, Фаик Арслани

Здравев: За чувањето предмети во фиоки на Врховен суд е известено ОЈО

Изјавата на претседателот на Судскиот совет следи по пишувањето на Нова ТВ за алармантната состојба во Врховниот суд каде се криеле предмети при што некои застареле, а некои одново ќе се реферираат