Македонските власти земаат биолошки материјал од роднините за ДНК анализи. Тезата за тубите е шпекулација, бугарските обвинители работат на истрагата, изјави државниот обвинител на Северна Македонија, Љубомир Јовески за БТВ и објасни дека при увидот на опожарениот автобус на автопатот „Струма“, видел пластични туби кои не изгореле.

Јовески објасни дека во моментот се зема биолошки материјал од роднините на загинатите во С. Македонија за ДНК тестови и идентификување на телата. Тој рече дека македонското обвинителство ќе се активира дури откако случајот ќе биде истражен од бугарските обвинители, бидејќи тие нема да најдат ништо паралелно.

Македонското и бугарското обвинителство во моментот добро соработуваат, додаде Јовески. Засега не е познато дали причината за несреќата е човечка грешка или дефект на автобусот. Тој кажа дека автобусот бил речиси нов, само три години, а во октомври минал на технички преглед во Северна Македонија.