Дополнителниот заменик-министер за информатичко општество, Александар Кирацовски, денеска апелираше до сите пратеници да ја прифатат неговата иницијатива за одлагање на оценувањето на административните службеници преку измените во Законот за административни службеници.

– Пратнениците се должни да работат во интерес на граѓаните а во овој момент нема поголем интерес за граѓаните од фер и кредибилен изборен процес. Секој глас против овие измени значи глас за партиските притисоци врз администрацијата од власта на ВМРО-ДПМНЕ бидејќи оценувањето треба да се спроведе во предизборниот период а шефови и раководители поставени од власта го имаат главниот збор со кој службеникот може да биде или казнет или избркан од работа, тврди Кирацовски.

Според него недозволиво е пред изборите да се врши притисок врз административците.

Одговарајќи на прашањето на НОВА за демантот од министерката Марта Арсовска-Томовска, која вели неговите изјави биле политички и дека само еден службеник до сега бил оценет слабо, Кирацовски вели дека таа била „тотален непознавач на човечките ресурси“.

– И порачувам на министерката Арсовска-Томовска наместо да се крие зад партиски соопштенија од Министерството, да излезе пред целата македонска јавност и да каже дали е за овој тип на оценување преку кој многу добри службеници можат да бидат казнети и каде партиски поставени шефови ќе оценуваат. Министерката Арсовска-Томовска сама беше изготвувач на овој закон и добро е пред целата македонска јавност и администрацијата да го изнесе својот став за овие прашања, изјави Кирацовски.

Министерството неодамна порача дека Кирацовски се служел со партиски тактики и обвинувал напразно.

– Престанок на работен однос како резултат на оценување беше за прв пат воведено во македонската државна служба на 14 септември 2005 година, односно со Законот за изменување и дополнување на Законот за државните службеници објавен во „Службен весник на Република Македонија“ бр. 81/2005. Оттогаш до сега имало многу изборни циклуси, но никој никогаш од оценувањето не правел политичка драма. Колку за илустрација на основаноста на партиско-политичкиот аспект на оценувањето, еве го исходот од пилот оценувањето во претходната година. Просечната оцена на службениците била 4,37, а само 0.000089%, односно само еден вработен е оценет со најниската оценка, која претставува основ за престанок на работниот однос, наведе МИОА во соопштението.