Адвокатите на обвинетите во случајот „Титаник“ на Специјалното јавно обвинителство денеска на јавна седница побараа да им се вратат пасошите на обвинетите и да им се укинат другите мерки за обезбедување. Адвокатите велат дека во овие случаи не постои никакво индивидуално обележје за обвинетите и дека сите редовно се јавувале на барањата на СЈО за распити. Со оглед на тоа, според адвокатите, обвинетите немале намера да бегаат.

Обвинителите од СЈО, пак велат дека мерките за обзебедување треба да останат, затоа што на овие обвинети на товар им се ставаат тешки кривични дела за кои е предвидена казна затвор.

Денеска пред Апелациските судии се појави и Киро Тодоровски, поранешен шеф на кабинет на ексминистерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска. Тој, рече дека совен во случајот Титаник, како сведок се јавува и во друг случај на СЈО и дека нема намера да бега. Додаде дека досега, уредно се јавувал на сите повици и покани од обвинителството.

Одбраната на Киро Тодоровски, шеф на кабинет на поранешната министерка за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска на денешната јавна седница на Апелација побара да укинат мерките за обезбедување кои му ги определи Кривичниот совет на Кривичниот суд.

Адвокатката на Тодоровски, Сања Алексиќ рече дека со тоа што воопшто биле определени мерки за претпазливост во овој случај биле прекршени одредби од Законот за кривична постапка. таа побара да се укинат мерките и на Тодоровски да му се врати пасошот, затоа што како што Тодоровски поради својата работа во Агенцијата за разузнавање има потреба често да патува.

Обвинителот на СЈО, Гаврил Бубевски рече дека мерките мора да останат затоа што на Тодоровски на товар му се ставаат две тешки кривични дела и дека човек со вакви обвиненија не би требало да врши меѓународни работи во име на државата.