Предводниците на Шарената Револуција, наречени „командосите“  денеска беа одликувани со ордени за заслуги пред граѓаните. Медалите кои им беа врачени пред завршетокот на протестот пред Собранието се дело на дизајнерката Дафина Џепароска во знак на признание за момците што земаат најактивно учество на протестите. Одликуваните осум недели учествуваат во Шарената револуција низ Скопје, а дел од нив беа главни обучувачи на демонстрантите како да управуваат со чаталот за бојадисување.

zaZaslugi

Дел од нив пак, беа повикани на информативни разговори во МВР, но и тоа не ги спречи да продолжат да ја предводат Шарената револуција.

bojaaa

Граѓаните обединети под Шарената револуција веќе осум недели преку протести бараат повлекување на целосната одлука за аболиција и оставка на Иванов, формирање на специјално одделение на Кривичниот суд за предметите на Специјалното јавно обвинителство, оставка на Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, како и итно ослободување на притворените демонстранти. Дел од барањата се и  вклучување на граѓанското општество во решавање на кризата и формирање на преодна влада.

arhivanova

Се до исполнување на овие барања, тие најавуваат дека нема повлекување од улица, а освен бојадисувањето на објекти најавени се и други форми на притисок кон власта.