Конгресна комисија соопшти дека ќе истражи зошто документите означени како доверливи биле пронајдени во поранешната приватна канцеларија на американскиот претседател Џо Бајден во невладина организација во Вашингтон.

Новиот републикански претседател на Комитетот за надзор на владини агенции Џејмс Комер изјави дека телото е „загрижено што претседателот Бајден компромитирал разузнавачки извори“.

Документите, откриени во „Пен Бајден Центарот“ во Вашингтон, наводно содржат извештаи за странски земји, а американското Министерство за правда моментално го разгледува предметот.

Комер побара од Белата куќа да ги предаде своите документи и комуникации поврзани со доверливи материјали, како и список на луѓе кои имале пристап до тој канцелариски простор, до 24 јануари.