„Разговаравме со факти, детали и имајќи ја на ум наш стратешка цел членство на ЕУ. Нашите коалициски партнери го добија текстот на францускиот предлог, ќе го разговараат во нивните партии и на следниот состанок ќе заземеме став“, соопшти денес премиерот и лидер на СДСМ Димитар Ковачевски по средбата со коалициските партнери.

Ковачевски посочи дека одбивањето на првиот француски предлог дало резултати и дека сегашниот предлог го гарантира чистиот македонски јазик како и Протоколот меѓу Македонија и Бугарија да не биде дел од преговарачката рамка.

„Сегашниот предлог е солидна основа за градење сериозен и одговорен државен став за можноста која се отвора за нашата земја. Сите лажни тврдења потонаа. Како влада се држевме до државните позиции, го штитевме националниот интерес и македонскиот национален идентитет“, рече Ковачевски. (С.К)