Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Бујар Османи и неговиот колега од Филипини, Теодоро Л. Локсин, потпишаа Заедничко соопштение за воспоставување на дипломатски односи меѓу двете земји, соопшти МНР.

Ваквиот чекор ги потврдува заложбите на Република Северна Македонија за градење на пријателски односи и за воспоставување партнерства и со географски оддалечени земји. Отворањето на ново поглавје во билатералните односи меѓу двете земји нуди дополнителни можности за промоција на економските и трговските врски, како и зајакнување на досегашната успешна соработка на мултилатерално ниво, истакна министерот Османи.

Чинот на официјализирање на пријателството меѓу Република Северна Македонија и Република Филипини, што се реализираше на 76-тото заседание на Генералното Собрание на Обединетите нации, во Њујорк, наведуваат од МНР, претставува солидна основа за унапредување на дијалогот на сите нивоа, како и за градење на договорната рамка и развој на соработката во голем број области како културата, образованието, здравството и туризмот.

Филипини е 181 земја со која Република Северна Македонија има воспоставено дипломатски односи.