Ја поздравуваме одлуката на Владата за израмнување на акцизата на екстра лесното гориво со акцизата на дизел горивото која е во интерес на сите, на граѓаните, на државата и на трговците со нафта и
нафтени деривати, се вели во соопштението на „Макпетрол“.

„Со израмнување на акцизата ќе запрат злоупотребите што се прават со екстра лесното гориво, со што ќе почне да се користат поквалитетни горива, кои директно ќе влијаат врз намалување на загадувањето на воздухот, а, исто така, ќе донесе поголеми приходи во државниот буџет, што е битно во овие моменти на економска нестабилност, предизвикана од пандемијата на Ковид-19“, стои во дописот на нафтениот гигант.

Од компанијата изразуваат надеж дека пред истекот на важноста на оваа одлука, новиот собраниски
состав ќе направи и измени во Законот за акцизи и еднаш засекогаш ќе се реши овој проблем.