На прес-конференција оваа вечер, францускиот претседател Емануел Макрон ја истакна „историската“ одлука за доделување кандидатски статус на Украина и Молдавија. „Тоа е силна политичка одлука“, рече тој.

ЕУ презеде „џиновски чекори“ за да ги подготви двете земји за кандидатски статус навреме за состанокот на Советот. „Му го должиме тоа на украинскиот народ“.

Тој призна дека бугарското вето е неправедно за Македонија, која „направи толку многу“ во нивните напори да ги започне преговорите за пристап во ЕУ. Сепак, надежите се големи дека ветото ќе биде укинато откако ќе помине гласањето во бугарскиот парламент – или во петок или следниот понеделник.

Во еден поширок разговор за проширувањето, Макрон инсистираше на тоа дека ЕУ треба да ја направи политиката на проширување „кредибилна“ за земјите кандидати. Тој ја навести неговата „Европска политичка заедница“ како релевантна и ефикасна алатка за да ги држи соседите на ЕУ стратешки блиску додека тие минуваат низ „бавните чекори“ на пристапување и да избегнат „замор од проширувањето“.