Емануел Макрон уште од почетокот на својот говор пред ЕП ги спомена „трите ветувања“ на Европската унија: демократија, мир и напредок. „Овие ветувања се одржаа“ во последната деценија и покрај поминатите кризи, увери францускиот претседател при претставувањето на приоритетите на француското претседателство со ЕУ, јави дописникот на МИА.

-Но, ние сме оваа генерација која повторно ја открива несигурноста на владеењето на правото, оцени тој, наведувајќи ги неговите грижи, особено мешањето на авторитарните режими или искушението на одредени земји-членки да оспоруваат одредени основни права.

„Ќе бидеме на рандевуто на борбата за либерална демократија, борбата за одбрана на нашите изборни процеси од обиди за странско мешање, борбата да продолжиме да го унапредуваме суверенитетот на народите. Тој, исто така, најавува дека „француското претседателство ќе го носи, со Германија, правото на законодавна иницијатива за парламент“.

-Сакам да ја ажурирам повелбата за основните права, дваесет години по нејзиното објавување, изјави францускиот претседател, осврнувајќи се на два приоритетни проекти: заштитата на животната средина и признавањето на пристапот до абортусот како основно право.

„Денеска се креваат гласови за да се преиспитаат нашите главни фундаментални текстови, за кои сепак беа суверено одлучени од земјите-членки кога се приклучија, жали тој. Имено, Полска и Унгарија се под критика од Европската унија за законите спротивни на европските вредности, Макрон изјави дека „крајот на владеењето на правото е владеење на самоволието, крајот на владеењето на правото е знак на враќање на авторитарните режими, на пелтечењето на нашата историја. „

-Да, зад сето ова стои идеолошка борба, смета тој. Оваа борба ја спроведуваат и неколку авторитарни сили на нашите граници и се враќа во неколку наши земји. Покрај Полска и Унгарија, господинот Макрон особено се осврнува на Русија на Владимир Путин. Според Макрон европската „солидарност овозможи да спасиме животи“. Тој тука ја пофали „благосостојбата на државата“, „состојба на заштита за сите“ која служеше во пандемијата „да има вакцина за нас Европејците“ и да „спаси животи“.

„Француското претседателство ќе биде претседателство кое ги промовира вредностите што нè прават“. За Емануел Макрон, европската конструкција се заснова на три големи ветувања: „Ветување за демократија, кое се роди на нашиот континент, кое е постојано обновувано“; „Ветување за напредок што го споделуваат сите“; и „ветување за мир“. „Таа ги одржа своите ветувања во текот на овие децении“, рече тој. Но, моментот низ кој живееме, низ враќањето на трагедијата, сегашното потресување што го доживуваме, ги разнишува овие три ветувања.

За шефот на француската држава, „задачата што е наша, а несомнено и на нашата генерација, е да одговориме длабински на повторното основање на нејзините ветувања“.

Макрон ги повтори амбициите на француското претседателство за борбата против глобалното затоплување. Оваа борба одговара „на ветувањето за напредок што го носиме“.

Тој рече дека посакува да може да продолжиме заедно да ја промовираме оваа европска цивилизација составена од универзализам, почитувани култури и заеднички проект кој ги почитува посебностите и идентитетите на секоја од нив“. „Затоа предложивме да ги собереме нашите најдобри историчари, нашите најголеми интелектуалци токму за да го изградиме заедно наследството на оваа заедничка историја од која доаѓаме“, продолжи тој, објаснувајќи дека сака „да ја направи Европа демократска, културна и образовна сила, горд на себе што го прифати овој предизвик“.

Претседателот потсети на „приспособувањето на границата со јаглерод“ и „огледалните мерки“ што сака да ги спроведе, како и „усвојувањето на првиот закон во светот против увезено уништување на шумите“. Според него, „климата е првиот од овие предизвици“. „Европа е местото каде што, во Париз, во 2015 година, се појави универзална свест за климата, инсистираше да потсети. Тоа е континентот кој, со цел за неутралност во 2050 година, беше првиот што си ги постави најамбициозните цели на планетата. Сега треба да преминеме од намера на акција. Меѓу овие дела, тој особено сака „да ги трансформира нашите индустрии, да инвестира во технологиите на иднината, без разлика дали се батерии или водород“.

По климата, „вториот предизвик на векот е оној на дигиталната револуција“, продолжи Макрон, кој сака „да изгради вистински единствен дигитален пазар што ќе овозможи создавање европски шампиони“.

Тој вели дека сака „Европа која знае како да ги надгледува дигиталните играчи за прецизно да го зачува овој дух на просветителството, односно да ги заштити нашите права, нашите слободи, почитувањето на нашите приватни животи, борбата против говорот на омраза и поделеноста. »

Двата главни текста што ќе треба да  се изградат се оние кои ќе ни овозможат економски да ги се заштитат дигиталните играчи, но и да ги заштитат граѓаните и демократската дебата од манипулации, говор на омраза, против кои ќе се постават овие регулативи.

Соочен со „трагичното враќање во историјата“, Емануел Макрон смета дека „Европа мора да се вооружи не поради недоверба во однос на другите сили, туку да ја обезбеди својата независност во овој свет на насилство, за да не биде подложен на избор на други, да ја вратат контролата над границите и [нечиј] простор“.

На помалку од три месеци пред француските претседателски избори, шефот на државата ја обновува својата желба за „реформа на Шенген зоната, што е услов за почитување на неговото првобитно ветување за област на слободно движење. „Мораме да ги заштитиме нашите надворешни граници, вклучително и преку развивање владина сила за брза интервенција“, објаснува тој. Тој сака „да изгради партнерства со земјите на потекло и транзит за да се бори против шверцерските мрежи и да ја направи нашата политика за враќање ефективна“.

По климата, дигиталната технологија и имиграцијата, Емануел Макрон се осврна и на прашањето за европската одбрана. „Мораме заедно да најдеме Европа која е сила на иднината, односно Европа способна да одговори на климатските, технолошките и дигиталните, но и геополитичките предизвици“, смета тој, жалејќи што денес тој Европа е „соочена со ескалација на тензиите, особено во нашето соседство, со нарушување на светот, со враќање на трагедијата на војната“.

Тој притоа се осврна и  на односите што сака да ги изгради со африканските земји. Тој ја повтори својата желба да организира самит во февруари „со цел да го обновиме нашето партнерство со африканскиот континент“. „Така ќе им помогнеме на нашите африкански пријатели во лицето на пандемијата на Ковид-19, рече тој. Седумстотини милиони дози ќе бидат дистрибуирани до јуни 2022 година и мора да направиме нов чекор во наредните месеци со повторно измислување на нов сојуз со континентот. »

По Африка, Макрон зборуваше за односите на Европа со Западен Балкан. „Во срцето на европскиот континент, тие носат лузни кои не потсетуваат и на несигурноста на мирот и на нашата унија“, рече тој. Затоа сега сме повикани да знаеме како да ги преиспитаме нашите односи со земјите од Западен Балкан.

Тоа според францускиот претседател не треба да биде „членство против, за да се одбијат странските обиди за дестабилизација на сегашно време, туку членство за пристапување на проектот (на ЕУ) во разумен рок.

Понатаму Макрон потсети на новата процедура за пристапување во ЕУ.

-Ние ја модернизиравме процедурата за преговарање овие последни месеци, исто така, многу конкретно  знаеме дека сегашна Европа со нејзините оперативни правила што може да стане Европа на 31,  32 или 33. Затоа според Макрон „нема да се лажеме самите себе си.“

-Во контекст на конференцијата за иднината на Европа и резултатите следниот мај , ние треба да ги преиспитаме нашите правила за одлучување за да ги направиме појасни, почитливи за да можеме  побрзо и посилно да одлучуваат, но и политички да бидеме искрени за рамката на таа  Европа во која Западен Балкан го има местото, нагласи францускиот претседател.

Тој понатаму објасни дека „Затоа мораме повторно да ги измислиме и правилата за работа и географијата на нашата Европа.“

-Еве зошто конференцијата за иднината на Европа треба да биде проследена со конференција за Западен Балкан организирана веднаш по неа, по која ќе бидеме во  можност да се осврнеме на оваа клучна тема, заврши тој за Балканот.

Емануел Макрон како трет предизвик за ЕУ ја евоцира борбата за нејзината безбедност и контролата на миграциските текови. Тој ја евоцира „дефиницијата за чиста безбедносна политика“ во партнерство со НАТО.

Како што се зголемува тензијата со Русија, особено поради испраќањето на нејзините војници на границите со Украина, Макрон верува дека „Европа мора конечно да изгради колективен безбедносен поредок на нашиот континент“. „Безбедноста на нашиот континент бара стратешко повторно вооружување на нашата Европа како сила на мирот и рамнотежата, особено во дијалогот со Русија“, продолжи тој. Искрен, баран дијалог во услови на дестабилизација, мешање и манипулација. Потоа испрати порака до Русија на Владимир Путин:

-Отфрлање на употреба на сила, закана, принуда, слободниот избор на државите да учествуваат во организации, сојузи, безбедносни аранжмани по нивен избор, неповредливост на границите, територијален интегритет на државите, отфрлање на сфери на влијание: што јас зборувам за принципите што ние Европејците и Русија ги потпишавме пред триесет години. На нас, Европејците, останува да ги браниме нејзините принципи својствени за суверенитетот на државите. Наше е да ја потврдиме неговата вредност и ефективно да го санкционираме неговото прекршување.

Макрон, исто така, изрази желба Франција и Германија да ги обноват преговорите со Русија „во рамките на нормандискиот формат“, за „да се бара политичко решение за конфликтот во Украина“.

На крајот од својот говор, што траеше околу триесет минути, Макрон оцени, на помалку од три месеци пред претседателските избори, дека „ниту минатите рефлекси, ниту враќањето на национализмот, ниту распаѓањето на нашите идентитети нема да бидат само одговор на овој свет што доаѓа“. „Но, нашата способност да измислиме можен сон, да го направиме опиплив, да го направиме во реалност, да го направиме корисно за нашите сограѓани е клучот за нашиот успех“, рече тој на крајот од својот говор. Имаме сила. Имаме средства. Затоа верувам во нас“, заврши францускиот претседател.