Претседателството на МАНУ е длабоко загрижено за актуелната политичка состојба во земјата, за долгата криза и продлабочувањето на меѓупартиските тензии во постизборниот период. Сето ова, според МАНУ, води кон понатамошно комплицирање на состојбите и продлабочување на поделбите меѓу граѓаните на Македонија. Граѓаните се наоѓаат во голема неизвесност за блиската иднина.

– Претседателството на МАНУ повторно укажува дека за надминување на кризата и враќање на земјата на патот на правната држава, ефективно функционирање на независни судски и други институции, владеење на правото и ослободување и раздвижување на евроатлантските интеграциски процеси, најголема одговорност носат политичките партии и нивните раководства, наведува МАНУ во дописот.

МАНУ смета дека кризата мора да заврши и да завршат сите обиди за поттикнување омраза, непријателство и закани за пресметки врз национална, етничка или политичка основа. Сите политички партии тоа мораат да го осудат но и сите медиуми. Потребна е  атмосфера на конструктивен, обединувачки и плодотворен дијалог.

Академијата посочува дека дебатите за клучните реформски приоритети на земјата и комплексот на прашања од областа на меѓуетничките односи треба да се вратат и одвиваат во институциите на системот, а разрешувањето на прашањата кои ги тангираат меѓуетничките односи, кои, како што наведува, во екот на кризата дополнително се политизираат и заоструваат, да се одвива во смирена и демократска атмосфера, без условувања, низ конструктивен дијалог, толеранција, транспарентност и заемно почитување на сите политички чинители, во согласност со постојниот Устав на Република Македонија, законската регулатива и меѓународните норми и стандарди.

– За содржината и уставната заснованост на секое понудено законско решение во оваа сфера, МАНУ ќе се произнесе тогаш кога таквите решенија ќе бидат доставени на јавен увид и расправа.  МАНУ очекува сите политички субјекти и државни институции да останат на рамништето на својата политичка и правна одговорност, воздржувајќи се од преземање какви било активности во правец на влошување на политичката криза, и својата декларирана определба, да им служат на народот, да ја изразат низ започнување неодложен меѓусебен отворен и јавен дијалог за стабилизација, демократски развој и забрзување на евроатлантските интеграции на Република Македонија, пишува  Претседателството на МАНУ.