Ние минатото лето имавме еден тежок преговарачки процес, ова беше година на тешки одлуки, на одлуки кои што претставуваа голем товар и за Владата и за Собранието, но од друга страна беа државнички и стратешки за нашиот натамошен пат, рече вицепремиерoт за европски прашања Бојан Маричиќ во гостувањето во Сител телевизија.

„Истото го имавме и пред 4 години кога требаше да влеземе во НАТО и сега сме исправени пред една таква дилема. Францускиот предлог е нешто што беше интензивно преговарано со најголемите сили во Европа и во Светот. Знаеме дека идејата на ВМРО-ДПМНЕ ќе биде тоа што ќе го претстави пред граѓаните е дека тие ќе испреговараат подобар предлог. Мислам дека тоа е една илузија која се нуди на граѓаните која што звучи добро за сите да се разбереме. И ние би сакале да имаме можност да испреговараме подобар предлог, но ова што го добивме на маса е максимумот во овој момент во контекст на војната во Украина и се друго што треба да го имаме предвид“, кажа Маричиќ.