Граѓанската иницијатива за заштита, промоција и унапредување на правата на сексуалните работници „СТАР-СТАР“, во рамки на кампањата за одбележување на 17 декември, Меѓународен ден за СТОП на насилството врз сексуалните работници, по 12. пат го организира т.н. Марш на „црвениот чадор“ во Скопје. Кампањата оваа година е посветена на борбата против родово-базираното насилство

„Искуствата и статистиките во светот и кај нас покажуваат дека жените и трансродовите сексуални работници се најмногу изложени на насилство во секоја форма. Но, малкумина од нив се охрабрени да пријават во полиција. Насилството, нападите, злоупотребувањата и нееднаквиот третман врз сексуалните работници мора да се запрат, а тоа е можно само ако сексуалните работници се третираат еднакво пред законите и се почитуваат нивните човекови права и слободен избор, соопштуваат од „СТАР-СТАР“.

Маршот ќе започне пред платото на спомен куќата на Мајка Тереза на улица „Македонија“.