Поставувањето на модуларните болници во државата се вршеше на унфициран начин за сите 19 објекти по строго утврдена процедура, со строги критериуми во однос на поставувањето и примопредавањето, информираат од Министерството за здравство.

-За сите вградени материјали во објектите има сертификат за материјалите и а-тест на електрична, водоводна и канализациона инсталација. За појаснување се што е вградено од материјалите е со сертификат од производител, а процесот на инсталација е со атестирање. Сето тоа е под надзор на акредитирана компанија што контролира дали се обезбедени сите сертификати за буквално секој материјал што се вградува во модуларната болница. Откако изведувачот ќе ја постави болницата се врши технички прием на истата. Техничкиот прием го правата инженери од МТСП и МЗ и одговорни лица за животна средина и безбедност при работа, соопштија од Министерството.

Оттаму додаваат дека откако ќе завршат сите надзори и техничкиот прием, модуларниот центар се примопредава на болницата во градот, на понатамошно управување и одржување на објектот.

-Поставувањето на сите модуларни ковид центри се по строги критерими и претходна согласност од Светска Банка, заклучуваат од МЗ.