Во текот на следната недела се очекува Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) да излезе со поконкретни информации за новите цени на струјата и на парното. Претседателот на РКЕ, Марко Бислимоски денеска изјави дека во текот на јуни е добиено барање од МЕПСО и од Електродистрибуција за одложување на постапките за определување на цените, имајќи ја предвид ситуацијата со корона-кризата и нивните предвидувања во делот на потрошувачката и трошоците кои, како што рече, во одреден дел се зголемуваат.

Според него, драстично се намалени и приходите на државните енергетски компании во однос на изминатите години.

„Тоа е од причина што нема продажба на „Електрани на Северна Македонија“ на вишокот на електрична енергија. Ако минатата година тие изнесуваа 22 милиони евра, сега имаат само една продажба која изнесува пет милиони евра што прави сериозен притисок врз нормалното функционирање на ЕСМ. Исто така и дополнителните приходи што ги остваруваше МЕПСО од прекуграничните преносни капацитети кои во 2019 година изнесуваа околу 22 милиони евра, оваа година изнесуваат околу 11 милиони евра. Заради намалената потрошувачка во регионот, овие приходи и во ЕСМ и во МЕПСО за жал, ги немаме во овој период“, рече Бислимоски.