Американската Национална аеронаутичка и вселенска администрација (НАСА) од базата „Ванденберг“ во Калифорнија ја лансираше ракетата „Делата 2“ која во Вселената го однесе инструментот „Ајссат-2“ со задача да го мери топењето на мразот на Земјата.

„Оваа мисија е исклучително важна за науката“, изјави раководителот на програмата „Ајссат-2“ на НАСА, Ричард Слонакер.

Претходната слична мисија на НАСА траеше од 2003 до 2009 година, од кога агенцијата нема орбитален уред за мерење на дебелината на ледената покривка на Земјата.

„Ајссат-2“ е опремен со ласер, што ќе ја мери дебелината на мразот, но нема да предизвикува негово топење, бидејќи зракот ќе биде емитуван од 500 километри над површината на Земјата.

Резултатите од овие мерење ќе им овозможат на научниците да утврдат како топењето на мразот на Земјата влијае на покачувањето на нивото на океаните.

Предвиодено е мисијата „Ајссат-2“ да трае три години, но уредот има доволно гориво да фунционира и до една деценија, доколку биде донесена одлука за продолжување на програмата.