Алармантно топење на мразот на Гренланд: Денешната состојба ги достигна проекциите за 2070 година

Ледената плоча на Гренланд загуби 12,5 милијарди тони мраз на 1 август, што е рекорд за еден ден откако истражувачите почнаа со мерење на топењето на мразот во 1950 година, објави „Вашингтон пост“. Слично натпросечно топење е регистрирано и на глечерите во Швајцарија кои загубиле 800 милиони тони мраз за време на топлотните бранови во јуни и јули и на Алјаска