Електраната се наоѓа во пробен период и наскоро ќе биде вклучена во електроенергетскиот систем. Ова е прва сончева електрана во целосна државна сопственост, односно во сопственост на АД ЕСМ, велат од државната енергетска компанија

На терен се вршат последните подготовки пред пуштањето во процес на производство на новата 10-мегаватна фотонапонска електрана Осломеј, информира АД ЕСМ.

Како што посочуваат оттаму, денеска увид во активностите извршија заменик-генералниот директор на АД ЕСМ, Имер Зенку и директорот за развој и инвестиции, Благој Гајдарџиски, кои на лице место беа информирани за завршните активности и за првичните податоци за перформансите на електраната.

– Електраната се наоѓа во пробен период и наскоро ќе биде вклучена во електроенергетскиот систем. Ова е прва сончева електрана во целосна државна сопственост, односно во сопственост на АД ЕСМ, велат од државната енергетска компанија.

Во моментов, додаваат, во тек е реализација на фотонапонска електрана од 100 мегавати по принципот на јавно-приватно партнерство, исто така на локации на исцрпениот рудник за јаглен во РЕК Осломеј.