Спортскиот суд во Лозана ги одби жалбите на Русија за нивните казнети аналитичари од страна на Меѓународниот Олимписки Комитет, кој пак ги казни поради масовен допинг на претходните големи натпреварувања.

Дури 68 руски спортисти поднесоа жалба до ЦАС, но Спортскиот суд за арбитража ја поддржа првичната одлука, со што и официјално за атлетичарите од Русија ќе нема место на ОИ во Рио де Жанеиро.

Исклучок е Дарија Клишина, која се натпреварува во скок во далечина, која воопшто не беше казнета при самата одлука на ИОК поради фактот дека додека траел систематскиот допинг, таа тренирала надвор од државата.

Меѓународниот Олимписки Комитет во ноември минатата година ја суспендираше Русија како членка поради скандал со допинг.