Норвешка соопшти дека ќе воведе забрана за рускиот патен транспорт и забрана на руските бродови да се закотвуваат. Во изјавата пред малку Аникен Хуитфелд, норвешка министерка за надворешни работи, рече: „Знаеме дека санкциите најдобро функционираат кога неколку земји ќе се договорат за нив“ и „со ова, го спроведуваме петтиот и последен пакет санкции на ЕУ“.

„Санкциите се нашето најважно средство за притисок против рускиот режим“ и „од клучно значење е да застанеме со ЕУ и другите земји да продолжиме да ја ослабуваме способноста на Русија да ја финансира војната во Украина“, рече таа.

Норвешката влада во соопштение објави дека почнувајќи од 7 мај, „ќе има забрана за пристанишни повици за бродови под руско знаме“, вклучувајќи комерцијални бродови, јахти, некои туристички пловни објекти и бродови за рекреација.

Поради специјалниот договор меѓу Норвешка и Русија за управување и зачувување на рибниот фонд во Баренцовото Море, забраната нема да вклучува рибарски бродови, бродови за пребарување и спасување или истражувачки бродови, се вели во соопштението.

„Забраната за товарен превоз по пат ќе важи за транспортните компании основани во Русија и ќе се применува веднаш“, се додава во соопштението.