Од септември годинава платите на здравствените работници ќе бидат зголемени за пет отсто, соопшти денеска министерот за здравство Венко Филипче.

Како што рече Филипче на прес-конференција во Владата, основицата за пресметка на платата ќе се зголеми од 12.654 на 13.286 денари.

За оваа мерка со која ќе бидат опфатени 19.123 здравствени работници во јавните установи, се обезбедени 469 милиони денари годишно или 39,1 милиони месечно.

– Со оваа мерка што Владата ја вети и веќе ја реализира, уште еднаш покажува иницијатива за задржување на здравствените работници во земјава, истакна министерот.

Одговорајќи на новинарски прашања, Филипче потенцира дека сите специјализанти, вклучувајќи ги и оние кои запишале специјализација во март годинава, ќе ги добијат предвидените надоместоци. Тој не прецизира дали исплатата ќе биде во август или септември, но потврди дека сите специјализанти ќе ги добијат парите.