Скопската полиција заедно со Меѓуопштинскиот центар за социјална работа во текот на изминатата недела преземаа мерки и активности за спречување на „питачење“.

Лишени од слобода биле Џ.Ш.(20), С.Р.(20), Е.М.(32) и Ф.С.(20), сите од Скопје, и М.А.(46) од Охрид. Џ.Ш., С.Р., Е.М. и М.А. кои биле затекнати заедно со своите малолетни деца при питачење на крстосници и булевари на подрачјето на Скопје.

Со нив бил извршен службен разговор и по целосното документирање на случајот против нив ќе следат кривични пријави, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело по чл.201 од Кривичниот законик.

Ф.С. била затекната при питачење на крстосница од булеварите „Словенија“ и „Јадранска магистрала“, поради што била приведена и против неа ќе биде поднесен соодветен поднесок.