Четири опозициски политички партии и невладини организации денеска доставија до претседателката на градското собрание на Нови Сад, Јелена Маринковиќ Радомировиќ, барање за одземање на титулата почесен граѓанин на Нови Сад од претседателот на Русија, Владимир Путин, што тој ја доби во 2008 година, на предлог на Српската радикална партија, која тогаш беше власт во главниот град на Војводина, јавува агенцијата Бета.

Народната претставничка на Движењето на слободни граѓани, Ана Орег, оцени дека Путин „негува и финансира се што е антиевропско“ во Србија, од луѓето до вредностите, а неговата цел е да предизвика нестабилност во Србија, и нејзино поткусурување во меѓународните односи.

„Владимир Путин е некој кој е диктатор и агресор, и неприфатливо е тој да е почесен граѓанин на Нови Сад. Срамота е Путин да му подарува новогодишна елка на Белград додека во исто време и дава на Украина уништени домови, семејства. и градовите“, изјави Ана Орег за новинарите.

„Во ова време нашите животи поминуваат во мизерија и фактот дека сме една од најсиромашните земји во Европа. Тој е директно одговорен за убиствата на цивили, за окупацијата на Украина, за уништената инфраструктура и таков човек не може да биде почесен граѓанин на ниту еден демократски град, каков што би требало да биде Нови Сад“, заклучи пратеничката Ана Орег.

Претседателот на Здружението Прогресивна Војводина (АПВ) Александар Јовановиќ изјави дека Путин симболизира диктатура и страдање.

„Нема многу градови во светот кои имаат гулаб кој носи маслиново гранче на својот грб, како што има Нови Сад. Тоа е симбол на слободата и мирот. Владимир Путин го симболизира спротивното од тоа. Тој стана свет симбол на омраза, презир, војна, агресија и диктатура. Сметаме дека е навредливо за Нови Сад и Србија тоа што човек како него е почесен граѓанин и тоа треба да му се одземе. Нови Сад никако не го заслужи тоа“ изјави Јовановиќ.

Тој оцени дека Нови Сад ќе доживее историски срам доколку на Путин не му се одземе титулата почесен граѓанин.

„Заради тоа ќе ги оставиме нашите деца со срам. Тоа ќе биде неизбришлив белег на нешто што не требаше да се случи“, рече Јовановиќ.

Станислав Суслов од Слободарскиот сојуз на слободна Србија – Групата Октобар изјави дека „воен злосторник“ како Путин не смее да биде почесен граѓанин на Нови Сад.

„Како некој кој е роден во Русија, како некој што живеел таму 45 години, за мене е страшно што Русија ја нападна Украина. Ве молам, граѓани на Нови Сад, лошо е за вашиот град што овој криминалец има статус на почесен граѓанин“, рече Суслов.

Барањето беше потпишано и од Руското демократско друштво.