Македонскиот полициски синдикат (МПС) ги повикува сите раководни структури во МВР на сериозност, професионалност и воздржаност од мешање во дневно политички настани. Притоа ги охрабрува вработените да пријават за секаков притисок и закани по било кој основ, со цел навремено да се реагира за преземање мерки за заштита на нивните права.

„Како синдикат секогаш ќе бидеме на страна на полициските службеници кои чесно и професионално ги извршуваат своите работни задачи, па затоа би сакале да апелираме до сите вработени во МВР да останат имуни на влијанијата од дневно-политички карактер и да бидат доследни на целосно операционализирање на законитоста и законите, како алфа и омега на полициското работење“, велат од МПС.

Акцентирањето на овој сегмент, додаваат, е особено важно периодот, бидејќи претставува основа за спроведување на фер, слободни и демократски избори, што е главна цел заради што во моментот е формирана и работи техничката Влада.

„Потсетуваме дека важечки правен акт донесен во законска процедура од страна на Владата, како што е Одлуката на Владата на РСМ бр.44-1358/1 од 09.02.2020, објавена во „Службен весник на РСМ“ бр.30/2020 од 09.02.2020 година, не смее да не биде почитуван. Впрочем, и согласно Полицискиот кодекс, припадникот на полицијата, без да стравува од санкции мора да се воздржи од извршување на незаконски наредби кои претставуваат извршување на кривично дело. Сите незадоволни страни, пак, можат да поведат постапка согласно законските процедури пред институциите и ние, како синдикат, им стоиме на располагање“, порачуваат од МПС.

Време е, порачуваат, заеднички да застанеме во заштита на угледот на вработените во Министерството за внатрешни работи и самото Министерство и на тој начин да придонесеме граѓаните да ја прифатат полицијата како сервис на граѓаните.