По пауза од една седмица, во Грција повторно се регистрирани над 4.000 нови случаи на Ковид-19, односно 4.206.

Од новите случаи 28 се увезени, 969 се во Атика, поширокиот регион на Атина, 470 на Крит, 323 во Солун, додека пак починаа 16 лица, а 258 пациенти, осум повеќе од вчера се приклучени на апарати на Одделите за интензивна нега во грчките болници.

Паралелно, според денешните податоци, голем е бројот и на направени тестови, вкупно 106.139, од кои 86.235 се рапид, а останатите ПЦР.

Над 4.000 новозаразени имаше и минатиот вторник, а како што тогаш анализираше МИА, од почетокот на пандемијата во Грција, само три пати претходно беа регистрирани над 4.000 новоаразени и тоа за време на вториот бран и додека земјата беше во целосен карантин.

Рекорден број нови случаи, вкупно 4.340 имаше на 30 март, една седмица подоцна беа регистрирани 4.309 случаи, а на 13 април годинава беа соопштени над 4.033 новозаразени.

Од почетокот на пандемијата во Грција се регистрирани вкупно 543.749 случаи на Ковид-19, а починаа 13.220 лица.