Министерството за здравство (МЗ) соопшти дека денеска на Клиниката за детски болести е дистрибуиран лекот „Калидеко“ наменет за пациенти со цистична фиброза кои се носители на III -klasa CFTR „gatting“ мутација.

Терапијата што ја набави Министерството за здравство, како што се посочува, е за тројца пациенти кои ја имаат оваа ретка болест, со што им обезбеди лек за цела година.

– Министерството за здравство почнувајќи од 2017 година е во редовна комуникација со здруженијата на пациенти со ретки болести, а со таквиот пристап значајно се зголемија буџетите во делот на ретките болести. По три години иницијални состаноци, значајно е зголемен и бројот на лекови што се вклучени во програмата за ретки болести и се бесплатни за овие пациенти. Со ребаланс на буџетот за 2021 година за третман на пациенти со ретки болести се обезбедени 580 милиони денари, што е значително повеќе, споредено со 2017 година, кога за буџетот на оваа програма биле издвоени 214 милиони денари, стои во соопштението на МЗ.