Собранието денеска треба да ја продолжи конститутивната седница на која се дебатира за избор на Комисијата за прашања на изборите и именувањата.

Досега пратениците дискутираа за тиранската платформа за која пратениците од ВМРО-ДПМНЕ сметаат дека е постизборно подметната и бараат СДСМ да се откажат од неа и да се оди на нови избори.

Од СДСМ, пак, сметаат дека со расправата не се почитува Деловникот и дека пратениците од ВМРО-ДПМНЕ дискутираат за теми кои не се поврзани со точката на дневниот ред. Тие бараат да се премине на гласање на следната точка од дневниот ред, односно избор на претседател на Собранието.