Систем за производство на електрична енергија од сонце ќе се гради на покривот на Градскиот трговски центар (ГТЦ) во Скопје. Зад проектот стојат ЕСМ и ГТЦ, а фотоволтаиците ќе бидат поставени на покривниот простор што во моментот е неискористен и кој во иднина ќе се употребува за производство на зелена енергија во срцето на градот, соопшти АД ЕСМ.

Со изградба на фотоволтаиците на покривот на ГТЦ, како што се посочува, ќе се овозможи инвестирање во нови обновливи извори на енергија, со што се постигнува одржлив развој и се намалува негативното влијание врз животната средина преку искористување на кров на деловен објект.

Меморандумот за соработка го потпишаа генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски и извршниот директор на АД ГТЦ, Ѓоко Трајчевски. Зафатот е со цел реализација на Стратегијата за развој на енергетиката 2021-2025 година и еден од врвните приоритети на енергетската политика на АД ЕСМ, а тоа е енергетска трансформација со проширување на производствени капацитети од обновливи извори на енергија, посебно на сончева енергија, стои во соопштението.